Hajdú-Bihar Megyei Temetkezési Vállalat

MÉLTÓSÁGGAL, SZERETETTEL
Több mint hatvan éve a lakosság szolgálatában!

Életün két legfontosabb eseménye a születés és a halál


2012.10.07.

A halál a XX. század legnagyobb tabuja, nehezen beszélünk róla, még nehezebben éljük meg mások halálát. Akár ismerőseink, rokonaink, szeretteink elvesztésével, akár a saját halálunkra való felkészülésünkben. A ma embere óriási erőfeszítéssel igyekszik elkerülni a szembesülést élete végességével. Kultúránkból, hagyományainkból kikoptak, elavultak a temetéssel, a gyásszal kapcsolatos szokásaink.


A temetés az emberi élet szokásainak az utolsó kegyelet teljes alkalma. Az emberi méltóság gesztusa, olyan érték, amely kultúránként változhat, de tartalmát, jelentését tekintve egyetemes, hiszen ezzel a legmegrendítőbb eseménnyel fejeződik be az elhunyt és a hozzátartozók közötti személyes kapcsolat. A temetési szertartásnak méltónak kell lenni az elhunyt emlékéhez, éppen ezért a temetkezési szolgáltató eszköz annak érdekében, hogy elhunyt szeretteink végső nyugalomba helyezése az élőknek a legkisebb fájdalmat okozza.

Ahogy egyre több hozzátartozónk kerül ki a temetőbe, úgy kerül hozzánk közelebb a temető. Éppen ezért minden társadalom alapvető feladata, hogy az elhunyt részére méltó temetkezési helyről gondoskodjon. A temető nemcsak sírok összessége, hanem közösségi hely is, kapcsolat az élők és holtak között -, éppen ezért az élők kötelessége, hogy méltó kegyelettel legyen megtöltve.  Ez az a hely, ahol visszatükröződik életünk, ami az emberiség lelkiismeretének fokmérője, kultúrájának kifejezője.

Így vall erről nemzetünk kiemelkedő személyisége,  Széchenyi István.:
„ Ha tudni akarod, hogy egy nemzet mennyire becsüli megmúltját, nézd meg a temetőjét!”

Ez valóban így van, mert ha egy idegen városba (településre) érkezve szeretnénk megtudni, hogy milyen településre érkeztünk, legjobb, ha látogatásunkat a temetőben kezdjük. A sírkertben pontos képet kapunk az élők világáról. Megismerjük a helyi lakosok vagyoni helyzetét, értékrendjét, ízlését.

(Kari Irén)

Önök életük fájdalmas pillanatában találkoznak munkatársainkkal, akik kellő felkészültséggel, empatikus és tapintatos magatartással igyekeznek segítségükre lenni.

TOP