Hajdú-Bihar Vármegyei Temetkezési Vállalat

MÉLTÓSÁGGAL, SZERETETTEL
Több mint hatvan éve a lakosság szolgálatában!

Tervezni a síron túlig érdemes


2012.10.22.

Ez a közérdekű téma is felvetődött azon az ülésen, amelyen a Hajdú-Bihar Vármegyei Temetkezési Vállalat Vámospércs városi kirendeltségének a temetőüzemeltetésről szóló 2011. évi gazdálkodásáról hallgattak meg beszámolót a képviselők, és a város vezetői. A hatályos jogszabályok szerint ugyanis ha valaki meghal, akkor egy időre zárolják a bankszámláját mindaddig, amíg a hagyatéki ügyek nem rendeződnek, és addig bizony még a temetés költségeit sem lehet az itt félre tett pénzből fizetni. Általában ilyenkor a család és a hozzátartozók megelőlegezik a sajátjukból ezeket a fizetni valókat, ám gyámság alatt lévő emberek esetében erre nem lehet számítani. Kari Irén, a Temetkezési Vállalat igazgatója elmondta, hogy egy-egy ilyen eljárás akár hónapokig is elhúzódhat adott esetben, és ilyenkor, akár van fedezet a temetésre, akár nincs, a szabályok értelmében köztemetés keretében kell az elhunytat végső nyugalomba helyezni. Ez pedig sokkal egyszerűbb, már-már puritán végtisztesség ahhoz képest, amit azok az emberek, akik félre tesznek az ünnepélyes búcsúztatásra, maguknak elképzeltek. Szolid ceremónia, a legolcsóbb eszközökkel, miközben sokan százezreket tartanak erre a célra a számlájukon, mégsem lehet azt akaratuknak megfelelően felhasználni. A köztemetés költségeit ilyenkor a temető üzemeltetője állja, ami az amúgy is feszes költségvetés szerint gazdálkodó vállalatot hátrányosan érinti, hiszen ezt a ráfordítást a saját működéséből kell kigazdálkodni. Az igazgatónő azt is elmondta, hogy amikor ilyen esettel találkoznak, akkor megpróbálják felvenni a kapcsolatot a számlavezető pénzintézettel, hogy legalább annyi megerősítést kapjanak, hogy van e fedezet egy drágább, méltó temetésre az elhunyt számláján, mert ilyenkor a cég hajlandó megelőlegezni az igényesebb és költségesebb búcsúztatást is, hiszen tudja, hogy ha később is, de a munkájáért járó fizetséget megkapja. Sajnos azonban a pénzintézetek általában nem adnak ki ilyen információt, ezért a számlatulajdonosnak még életükben érdemes nyilatkozatot tennie arról, hogy milyen temetést akarnak, és arról hol, milyen fedezet van erre. Vagy pedig célszerű megfontolni olyan biztosítás megkötését, amely elhalálozás esetében helyt áll a biztosítottért. Kari Irén igazgatónő tapasztalatai szerint a Gyertyaláng Biztosító erre vonatkozó ajánlatai tisztességesek, olcsók, és valóban segítséget jelentenek, valamint a Groupama Biztosítónál és a Signal Biztosítónál lévő konstrukciókat is érdemes megismerni, és szükség esetén megkötni.

Ezen kívül a Temetkezési Vállalat vezetője azt is elmondta, hogy a precíz gazdálkodásnak köszönhetően az elmúlt évet sikeresen zárták gazdaságilag, amit részben annak is köszönhetnek, hogy a korábbi alvállalkozóktól magukhoz vonták a szemétgyűjtés és szállítás feladatát, ehhez szükséges teherautót vásároltak, és így több mint tízmillió forintot sikerült megspórolniuk. Továbbra sem tettek le arról, hogy a szerves hulladékot helyben komposztálják a jövőben, ezzel is friss termőföldet biztosítva a sírok gondozásához, azonban még keresik azt a pályázati lehetőséget, amelynek segítségével az ehhez szükséges berendezéseket meg tudják vásárolni. Az igazgatónő elmondta azt is, hogy büszke arra, hogy az eredményes gazdálkodásnak köszönhetően sikerült némi prémiummal kiegészíteni a dolgozók jövedelmét, ami a mai nehéz anyagi körülmények között egy munkáltató cég részéről komoly eredménynek számít.

Endrédi Csaba (újságíró)

Önök életük fájdalmas pillanatában találkoznak munkatársainkkal, akik kellő felkészültséggel, empatikus és tapintatos magatartással igyekeznek segítségükre lenni.

TOP